“On-site” balanceren in de werkplaats 

Bij een bedrijf in de energiesector, werd er tijdens de routemetingen steeds hoge 1x trillingen gemeten op een rechtstreeks gekoppelde motor-ventilator. Bij deze metingen werd er geadviseerd om tijdens volgende stilstand de machine te balanceren.

Situatie

Gezien deze waaier vrij smal is, is er geen inspectieluik waar gebruik van kan worden gemaakt. De machine is een “flens” type, de ondersteuning en motor/ ventilator kunnen uit het ventilatorhuis gehaald worden. Dit geeft wel een makkelijke manier om de ganse unit uit te bouwen en op te sturen.

Vaststelling bij meting: 

De machine werd in de werkplaats opgesteld zoals op onderstaande foto:

On-site balanceren op de werkplaats

Een eerste meting toont trillingen tot 8,3 mm/s. Via testrun met een tijdelijk gewicht, werd de exacte onbalans grootte en positie bepaald.

Het defintieve gewicht werd aangebracht door een gaatje te boren op de juiste positie. In dit gat werd het juiste gewicht aangebracht door middel van bout/moer verbindingen. 

Na balancering zien we onderstaande trillingswaarden: 

Besluit 

  • De actie is door vooraf de correcte afspraken te maken, op zeer korte tijd gerealiseerd. Op een woensdag kregen wij deze machine binnen met transport. Op donderdag middag werd deze, gebalanceerd, terug op transport gezet. 
  • Door deze actie is er een levensduur verlengende actie bereikt.